Fermentacja w miazdze
Owoce winorośli zostały zebrane. Zawartość cukru wynosi:
- Regent - 22blg
- Solaris - 24blg
- Beta - 23blg
Nie są to imponujące wartości, ale dają nadzieję na dobre wino o zawartości około 10% alkoholu. Te wyniki są spowodowane chłodnym i deszczowym wrześniem, który przekreślił nadzieję na wyjątkowy rok, którą można było mieć po upalnym i słonecznym lecie.
Po odszypułkowaniu owoce należy rozgnieść (ręcznie, jeżeli nie użyliśmy młynka do pozbycia się szypułek). Wino czerwone wymaga fermentacji w miazdze. Czym dłuższy czas tym, ciemniejszy kolor. Wino białe można zrobić z pominięciem tego etapu, a różowe robi się z ciemnych owoców, które nie fermentowały w miazdze.
Owoce należy umieścić w naczyniu, które można szczelnie zamknąć, ale jednocześnie jest szerokie i umożliwia łatwy dostęp do owoców. Dla użytku domowego doskonale nadają się plastikowe fermentatory o pojemności od 20 do 100 litrów. Od razu do owoców dodajemy pirosiarczyn potasu (chyba, że owoce były idealnie zdrowe), a następnie pożywkę i drożdże. Dodam, że nie ma czegoś takiego jak przepis na wino. Zgodnie z definicją, wino to napój alkoholowy uzyskany wyłącznie ze sfermentowanego soku z winogron. Nie ma dodatku wody, ani cukru.
Dobór drożdży jest bardzo ważny i w dużym stopniu zależy od niego efekt końcowy. Drożdże piekarnicze nie powinny być stosowane w żadnym przypadku, gdyż zostawiają silny posmak i aromat bimbru. Drożdze mają różną tolenarcję na temperaturę oraz różne maksymalne stężenie alkoholu, które akceptują. Niektóre dodatkowo obniżają kwasowość, a ponadto różnią się produkcjąglicerolu. Wszystkie te czynniki należy uwzględnić przy doborze odpowiedniej rasy.